Elämää Condoissa – opintomatkalla Torontossa

Tampereen yliopiston ja Kiinkon yhteisen Kiinteistö- ja rakennusalan EMBA 2 -koulutuksen opintomatka suuntautui toukokuun lopussa Torontoon. Ohjelmassa oli niin luentoja kuin vierailujakin. Yhtenä mielenkiintoisimpana kohteena oli pilvenpiirtäjä, paikallisten kielellä condo.

Condo oli suurimmalle osalle meistä terminä tuntematon. Matkan aikana, että condo tarkoittaa suurta asuinrakennusta, jossa on myös palvelut saatavissa. Torontossa on myös perinteisiä asuintaloja, joista voi asunnon ostaa. Mutta erityisesti uusilla alueilla ja keskustassa korkeat asuinrakennukset olivat pääsääntöisesti condoja.


Siellä niitä uusia condoja nousee

Pääsimme kiinteistövälittäjä Claire-Louise Fitzpatrick johdolla tutustumaan 45. kerroksen huoneistoon condossa. Claire-Louise kertoi meille asuntojen hinnoittelusta ja markkinoista Torontossa. Asunnot osoittautuivat Torontossa kalliiksi ja erityisesti verojen ja maksujen osuus hinnan päälle oli korkea. Autopaikat puolestaan olivat yllättävänkin edullisia.


Upeat olivat näkymät 45. kerroksen parvekkeelta

Asunnot ovat pääosin joko kahden tai kolmen makuuhuoneen asuntoja. Asunnot myös myydään makuuhuoneiden määrän mukaan ja meille niin tärkeät neliömetrit piti erikseen selvittää. Suurin osa asunnoista oli kahden makuuhuoneen kohteita, joiden koko vaihteli 90 – 130 m2 välillä. Tosin suurimmat olivat yli 200 m2 asuntoja kahdessa kerroksessa. Ja kolmen makuuhuoneen asunnot olivat reilun 130 m2 kokoisia. Ja mitä ylempänä oltiin, sitä suurempia asunnot olivat.

Condoissa on aulapalvelut 24/7 ja ryhmämme vierailukohteessa ”88 Scott condominium residences” aula oli näyttävä ja iso. Aulassa oli sohvaryhmä takan edessä ja suuri neuvottelupöytä. Ja jääkiekkoakin pääsi suuresta tv:stä seuraamaan. Talosta löytyi myös kuntosali, uima-allas, kattoterassi ja ”partyroom”.

Ryhmämme osallistui myös paikallisen kauppakamarin CFCC:n tilaisuuteen, jossa keskustelimme Kanadan ja Suomen eroista. Mukana keskustelussa oli Tomi Alatalo Aalto Developments:sta, joka on rakentamassa condoa Toronton lähelle Barrieen. Hänen lisäkseen keskusteluun osallistuivat pohjoismaalaistyylistä kylpylää Barrieen rakentava Eric Harkonen, kulttuurierojen expertti Ritva Nosov ja digitaalisen markkinoinnin spesialisti Marika Arovuo. Ilari Arovuo toimi keskustelun moderaattorina. Paikallisoppaanamme toimi 7 vuotta Torontossa asunut Anna Ojansivu.

Opintomatkoilla myös aina huomaa, että kaikki ei ole muualla paremmin. Meidän ruuhkat osoittautuvat aivan mitättömiksi verrattuna Torontoon. Niiden suuruus oli yllätys, vaikka siitä oli varoitettu. Kaikkiaan Toronto osoittautui oikein mielenkiintoiseksi, monipuoliseksi ja opettavaiseksi kohteeksi ja sinne varmastikin suuntaa myös marraskuussa 2019 käynnistyvä KiRa EMBA 3 omalla opintomatkallaan. Vielä jäi paljon nähtävää!


Korkeaa rakentamista Toronton tapaan.

*****

 

Anu Karvonen toimii liiketoimintajohtajana rakennuttamisen ja kiinteistöliiketoiminnan alueella. Rakentaminen ja remontoiminen kuuluu vapaa-ajallakin Anun ohjelmiin. Vanhassa talossa riittää tekemistä. Ja jos aikaa koirien ja remontoinnin jälkeen jää, niin se menee matkailuun.